Vladimír Marušin sa dnes ujal funkcie riaditeľa PUĽS-u

02.05.2008 Prešov

Prešov 2. mája (TASR) – Novým riaditeľom Poddukelského umeleckého ľudového súboru v Prešove, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK), sa dnes stal Vladimír Marušin. Rozhodla o tom ...
Profesionálny umelecký súbor má dnes 40 členov, z toho 26 interpretov, ktorí pôsobia v troch zložkách: tanečnej, speváckej a orchestrálnej. Podľa Marušina je nutné v najbližšom čase tieto zložky personálne doplniť, aby mohli spĺňať kritériá na produkciu kvalitného programu. \"Tanečná zložka by nemala mať menej ako 10 párov, potrebujeme doplniť ďalšie hlasy v zbore a zaradiť dychové nástroje do ľudovej hudby, \" uviedol dnes pre TASR. Súbor plánuje absolvovať mesačne minimálne 10 predstavení, ktoré však musia byť podľa nového riaditeľa ziskové. Prostriedky na mzdy poskytuje súboru vyšší územný celok, na činnosť si však musia zarobiť sami, prípadne prostriedky získavať pomocou grantov alebo sponzorskej činnosti.
\"Záleží predovšetkým na našom repertoári, ktorý si potrebujeme vybudovať. Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že máme jeden alebo dva programy. Potrebujeme repertoár pre rôzne príležitosti, teda programy celosúborové, ale i programy komorného charakteru. Našou povinnosťou je totiž prinášať umenie aj na vidiek a do menších kultúrnych stánkov. Chceme sa presadiť v regióne i v zahraničí, \" dodáva Marušin.
PUĽS vznikol v roku 1955 a jeho prvoradou úlohou bolo rozvíjať a stvárňovať folklór a tradície Rusínov na východnom Slovensku. Počas jeho pôsobenia v ňom vyrástli významné osobnosti slovenského folklóru ako napríklad choreografka Melánia Nemcová, speváci Jozef Príhoda, Mária Mačošková, ale i tanečníci Jozef Semjan, Michal Bábela či Klára Ľaššová.
 

Vyberte región